Siguranta Rutiera – Cand devine un drum inofensiv o provocare chiar si pentru un conducator auto experimentat?

Stiati ca trei sferturi din accidente au loc pe drum drept? Sau ca majoritatea accidentelor se intampla pe carosabil uscat si la viteze reduse? Unele pericole difera de cele la care v-ati fi asteptat. Descoperiti cateva date surprinzatoare si drumul va putea deveni un loc mai sigur pentru dumneavoastra.

Conditiile de trafic se schimba permanent. In decursul unei zile sau de la o zi la alta sau de la un anotimp la altul, pot aparea mici diferente care sa influenteze enorm siguranta rutiera. Atunci cand va asteptati mai putin, va puteti descoperi implicat intr-un accident.

Rezultatele studiilor care arata cand, unde si mai ales de ce se intampla accidente pot fi surprinzatoare.

Care sunt conditiile de drum care favorizeaza accidentele?
Va ganditi ca poate ploaia torentiala? Sau carosabilul acoperit cu gheata? Sau deplasarea in timpul noptii? Sau drumurile rurale serpuite? Mai ganditi-va. Cel mai frecvent tip de accident este unul pe care probabil ca nu vi l-ati imaginat.

De fapt, cele mai multe accidente au loc in zonele urbane, pe carosabil uscat si la viteze reduse. Acest lucru reprezinta o provocare in sine: cum sa fii ”pregatit pentru orice” atunci cand conditiile nu par a favoriza aparitia unui accident?

Drumuri drepte sau serpuite? Carosabil umed sau uscat?
Simtul practic ne spune ca virajele includ un risc crescut – in special daca drumul este ud. Dar simtul practic nu are intotdeauna dreptate. Adevarul este ca 75% din accidente au loc pe drum drept si doar o cincime din acestea pe suprafete umede. In ceea ce priveste virajele, ele sunt responsabile doar pentru 25% din totalul accidentelor si doar jumatate din acestea au loc pe carosabil umed.

Adevarul este acesta: majoritatea accidentelor rutiere se intampla pe carosabil uscat. 99% din accidentele pe carosabil umed au loc atunci cand suprafata este acoperita cu foarte putina apa. Asa ca trebuie sa fim atenti in permanenta. Pericolele rutiere difera de cele la care v-ati fi asteptat.

Noapte sau zi?
Cele mai ciudate lucruri se intampla in noptile de vineri si sambata. Din nefericire si in mod deloc surprinzator, cele mai multe accidente mortale au loc in aceste zile. De regula insa, cele mai multe accidente rutiere soldate cu decese nu au loc noaptea. Aproape doua treimi din aceste accidente au loc in intervalul orar 8-20. Cifrele sunt mai mari in timpul dupa-amiezii, cu un varf in jurul orei 6. Din nou statisticile contrazic ceea ce credeam cei mai multi dintre noi.

Intoarceti situatia in favoarea dumneavoastra
Pastrati-va calmul si nu uitati ca anvelopele potrivite va pot salva viata. Si nu uitati ca si cele mai bune anvelope trebuie intretinute periodic astfel incat sa va ajute sa ”fiti pregatit pentru neprevazut”. Incercati sa nu va numarati printre cei 65% dintre conducatorii auto care ruleaza cu anvelopele la o presiune prea mica. Ati verificat presiunea de curand? Adancimea de profil este suficienta la toate cele patru anvelope? Daca nu sunteti sigur, adresati-va celui mai apropiat specialist in anvelope. Puneti pret pe siguranta, in orice conditii.

Sursa Michelin

Author: Sorin Grumazescu