Drive-test: Citroen C4 Picasso

Citroen C4 Picasso este un MPV (multi purpose vehicle). In mare, este o masina pe care sa o folosesti pentru cat mai multe chestii, mai ales pentru dus copii la scoala si pus carucioare in portbagajul foarte mare (pe verticala mai ales). Daca esti un tatic cu bani pentru o singura masina, asta e masina pe care o vei dori.

Citroen C4 Picasso

Eu am avut in teste un Citroen C4 Picasso Exclusive, cu piele pe interior, cu jante de 17″, controale electrice si memorie la scaune, sistem “Follow me home”, oglinzi rabatabile electric la inchiderea masinii… cam tot ce se poate.

Masina e mare, spatioasa, asa ca, la invitatia unui prieten, am plecat in grup spre Breaza. Bun loc pentru relaxare, bun loc de facut poze.

Cum merge

Nu am de ce sa ma plang. Masina merge bine, suspensiile sunt indeajuns de moi incat sa nu simti fiecare denivelare din sosea.

Nu mi-a placut insa cutia de viteze. Schimba foarte ciudat vitezele, in momentul in care viteza se schimba pur si simplu simti un soc ciudat si trebuie sa corectezi viteza din cele doua padele de pe volan. La un moment dat am renuntat chiar sa mai conduc cu cutia automat si am trecut pe modul manual. Sincer sa fiu, este posibil sa fie ceva ce nu am inteles eu, dar pana acum nu am mai vazut o asemenea cutie automata si asemenea reactii.

Citroen C4

In afara de asta, masina se comporta bine, inclusiv pe drum mai accidentat (am urcat putin ca sa putem face poze).

Consumul este foarte bun. Am avut pe Bucuresti – Breaza o medie de 7,2litri/100km, pentru ca in Bucuresti sa fie 8,8litri/100km. Motorina. Nu uitati ca am fost 4 oameni in masina plus un portbagaj plin de bagaje. Si faptul ca am stat pe centura Ploiestiului cam o ora, in coloana, nu a ajutat la reducerea consumului.

Exterior

Masina arata bine din exterior. De fapt, Citroen-urile din ultima vreme nu prea mai arata rau (chiar si cei de la Top Gear – Clarkson, May, Hammond – spuneau ca, exceptand Plurielul, toate masinile din ultima generatie Citroen arata bine).

Putin cam patratoasa, masina pastreaza liniile design-ului C4 (sigla mare pe bot, farurile mari), iar spatele completeaza masina intr-un mod care nu o face sa para o simpla extensie a variantei initiale de C4 (ca de altfel toate celelalte variante de C4 – coupe si sedan).

Parbrizul este mare (MARE). Copiii din spate au nevoie de lumina sa se joace, asa ca suprafata vitrata e imensa.

Interior

Ei, interiorul e ceea ce face C4 Picasso atat de multi-purpose 🙂

C4 Picasso interior

E mare. Spatios. In primul rand. Cei din spate stau lejer, indiferent de inaltime.

In al doilea rand, are o gramada de spatii de depozitare. Masina e clar facuta sa duci cu ea oameni si … chestii 🙂 Nu e un camion, e o masina facuta sa care cumparaturi si rechizite, dar e facuta sa care asa ceva din plin.

In portbagaj are, din dotare, o geanta tip trolley (frigorifica pentru varianta de masina pe care am condus-o eu), o lanterna, umbrela (zici ca e Rolls Royce 😀 ).

Dupa cum spuneam, parbrizul e imens, dar poate afecta soferul. Asa ca ai la dispozitie un set de parasolare reglabile, astfel incat soarele sa nu afecteze vederea soferului.

Bineinteles, cel mai evident lucru, in momentul in care pleci la drum, este bordul. Vestitul volan de C4, cu centru fix, poate fi chiar ciudat, la inceput, dar te obisnuiesti relativ repede. Volanul seamana mai mult cu o mansa de avion (becuri pe volan, butoane gramada), iar indicatoarele sunt toate pe centru, digitale.

In mare, masina e misto. Cam scumpa, insa, pentru ca varianta pe care am avut-o noi era 28.000E aproape, cu un discount de 3400E. Sincer sa fiu, daca as avea familie, mi-as lua o asemenea masina, dar as renunta la cateva chestii (cum sunt tapiterie piele, scaune incalzite, electrice si memorie), as mai taia cateva chestii de pe lista si cred ca as ajunge la vreo 22.000E cu tot cu TVA. Ceea ce o face o masina numai buna pentru un tatic 🙂

Viorel Mocanu a fost fotograful adhoc al acestui test drive iar setul de poze il puteti vedea mai in detaliu aici.

Author: Bobby Voicu

7 thoughts on “Drive-test: Citroen C4 Picasso

  1. Până-mi fac ăștia de la Flickr contul safe din nou (acum e moderate, am uitat să schimb setările de safety pentru ultima serie), recomand să pui fotografiile pe contul tău… 🙁 Azi dimineață am primit mail-ul… sorry.

Comments are closed.