Siguranta Rutiera – Cum va poate salva viata o bucata de anvelopa de marimea unei palme?

Indiferent de cat de experimentat sunteti sau cat de performant este motorul masinii, siguranta dumneavoastra depinde in primul rand de cat de stabila este masina pe sosea. Ganditi-va putin: cele 4 anvelope reprezinta singurul punct de contact dintre vehicul si sol, asa ca va doriti cat mai multa aderenta concentrata intr-o suprafata care nu depaseste marimea palmei unui adult. In prezent, cele mai bune anvelope reprezinta un element de siguranta al oricarei masini, rezultatul unor investitii enorme in cercetare si dezvoltare. Si ce ar mai trebui sa stiti?

Anvelopele joaca un rol extrem de important in siguranta dumneavoastra. Anvelopa potrivita, intretinuta corect, va poate salva viata. O anvelopa de o calitate mai scazuta, prost intretinuta, va poate face sa pierdeti controlul asupra masinii.

Pastrati contactul cu solul
Suprafata de contact cu solul a fiecarei anvelope va poate salva viata. Este vorba de acea suprafata de mici dimensiuni care asigura contactul cu solul – si, la un moment dat, veti fi bucuros ca isi face treaba.

Chiar daca suprafata de contact a fiecarei anvelope nu este mai mare de o palma, atunci cand rulati cu 100 km/ora, sarcina ei ii depaseste cu mult dimensiunea. Aderenta concentrata in acea suprafata mica reprezinta rezultatul multor ani de cercetare si dezvoltare.

Pe carosabil umed, suprafata de contact lucreaza chiar si mai mult, evacuand apa, astfel incat masina sa isi pastreze aderenta si stabilitatea. Desigur, acest lucru este posibil daca anvelopele sunt umflate corect si adancimea benzii de rulare este cea recomandata. Nu uitati ca 36,8% dintre accidentele rutiere cauzate de anvelope se datoreaza intretinerii defectuoase a acestora. Daca presiunea din anvelope este corecta, suprafata de contact va avea dimensiunea si forma corecte pentru aderenta optima. Acest lucru este bine de stiut atat pentru dumneavoastra cat si pentru pasagerii dumneavoastra.

Mai mult decat siguranta
Pe langa siguranta, suprafata de contact contribuie la o rulare uniforma si la reducerea consumului de carburant. Anvelopele poarta intreaga greutate a vehiculului si a pasagerilor. Ele sunt esentiale, indiferent ca virati, accelerati sau franati.

Suprafata de contact este unul dintre lucrurile la care nu trebuie sa va ganditi (sau pentru care trebuie sa multumiti cercetarii si dezvoltarii) dar care, din fericire, exista.

Sursa Michelin

Author: Sorin Grumazescu

2 thoughts on “Siguranta Rutiera – Cum va poate salva viata o bucata de anvelopa de marimea unei palme?

Comments are closed.