Saab Sports Concept 2025 – Studiu de design semnat Youngho Jong

Ideea lui Youngho Jong cu Saab-ul 2025 pe care-l vedeti in imagini, nu e rea. E interesanta, dar in acelasi timp, putin ciudata. Avem de a face cu un Advanced Warning System Vehicle, un saloon in patru portiere, dar cu linii de coupe.

Unde a vrut sa ajunga designer-ul cu ideea lui? Simplu. Stiti foarte bine ca mare parte din accidentele rutiere se intampla din cauza neatentiei sau vitezei. Ce face vehiculul lui? Avertizeaza ceilalti participanti la trafic, atunci cand e cazul, sa se retraga sau sa conduca atent.

Spre exemplu, daca esti prea aproape de masina, la partea din spate se vor deschide niste panouri si niste lumini de culoarea chihlimbarului te vor avertiza. Acelasi lucru se intampla si cu unele portiuni inchise la culoare de pe masina, avertizandu-te ca e posibil sa va atingeti. Deci si fata, si spate, si lateral, masina va reactiona in cazul in care ceva nu-i convine.

De unde s-a inspirat designer-ul? De la salamandra de foc, aceasta folosindu-se cam de aceleasi trucuri atunci cand se simte atacata. Bine…salamandra de foc secreta si o substanta otravitoare, dar deja intram in biologie si nu cred ca acesta este subiectul acestui blog. 🙂

Tot pentru a accentua ideea de “Pericol!”, Jong s-a mai folosit de doua culori: rosu si galben. Si inca un lucru interesant: caroseria masinii este facuta dintr-un material moale, care reduce atat riscul ranirii in cazul pietonilor, dar si daunele care pot fi produse in cazul unui impact cu alte masini.

Ei? Ce parere aveti? 🙂

Sursa Umea Institute si Carscoop

Mai multe imagini in continuare

Author: Sorin Grumazescu