GM returneaza integral imprumuturile guvernamentale

Sa fie semn ca se termina criza? Zilele acestea, Ed Whitacre, Presedinte si Director Executiv General Motors, a anuntat ca GM a efectuat ultima plata de 5.8 miliarde dolari catre Trezoreria SUA si banca Export Development Canada, returnand astfel integral imprumuturile primite de la guvern. Si inainte de termen.

„GM este in masura sa returneze integral banii contribuabililor, cu dobanda, si inainte de termen, deoarece tot mai multi clienti cumpara autovehicule precum Chevrolet Malibu si Buick LaCrosse, pe care le construim aici in Fairfax. In acest moment construim unele dintre cele mai bune autoturisme, camioane si modele crossover pe care le-am construit vreodata si clientii au observat acest lucru. Dealerii nostri au inregistrat o crestere a vanzarilor, de aceea acum investim in unitatile de productie, mentinand si creand noi locuri de munca.” a declarat Whitacre.

Asa cum spunea si presedintele GM, uzina Fairfax construieste in prezent doua dintre cele mai bine vandute autovehicule GM, modelele Chevy Malibu si Buick LaCrosse. In primul trimestru al acstui an, dealerii GM din SUA au livrat peste 49.000 de unitati Malibu si 14.000 de unitati LaCrosse, cresterea fiind de 58 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ca raspuns la aceasta cerere accentuata, in luna februarie unitatea din Fairfax a adăugat un al treilea schimb care se traduce prin aproximativ 1.050 de locuri de munca, iar numarul total de angajaţi la uzina depaseste cifra de 3.800.

Fairfax va deveni principala unitate de productie a noii generatii a modelului Malibu. Unitatea Detroit Hamtramck, care construieste modelul Buick Lucerne si Cadillac DTS, va fi echipata pentru a putea construi si ea modelul Malibu, astfel Chevrolet se asigura ca va putea face fata cererii de pe piata.Investitiile efectuate pentru modelul Malibu, in valoare de 136 de milioane USD in unitatea din Fairfax si de 121 de milioane USD in uzina Detroit Hamtramck, vor include instalatii, utilaje si echipamente.

Ed Whitacre a tinut sa mai precizeze: „Faptul ca grupul GM are capacitatea de a rambursa imprumuturile inainte de termen este un semn ca planul nostru functioneaza si ca suntem pe drumul cel bun. Aceasta reprezinta si un prim pas important catre posibilitatea de a permite acţionarilor nostri sa-si reduca cota participarii la capitalul social al GM. Ne asteapta inca multa munca dificila, dar facem progrese catre atingerea telului de a crea, construi si vinde cele mai bune autovehicule din lume.”

Sursa GM

Author: Sorin Grumazescu