Privatizarea Automobile Craiova anchetată de UE

Privatizarea Automobile Craiova FordUniunea Europeană a deschis o anchetă care va analiza cât de legală a fost vânzarea Automobile Craiova (fosta Daewoo România) către Ford. Ancheta a fost declanşată de anumite facilităţi acordate de către statul roman producatorului american, şi anume ştergerea datoriilor către stat a Automobile Craiova, precum şi garanţii acordate conform cărora statul va plăti datoriile uzinei către furnizori. Aceste facilităţi se pare că au facut ca preţul final de vânzare să fie mult mai mic decat dacă tranzacţia s-ar fi desfăşurat necondiţionat.

Neelie Kroes, comisarul european care se ocupă de caz a declarat: “Uniunea Europeană sprijină în totalitate Romania în politica sa de privatizare. Totuşi, trebuie să ne asigurăm că procesul de privatizare este deschis şi transparent, iar companiile nu beneficiază de ajutor ilegal din partea statului roman. În ceea ce priveşte cazul Automobile Craiova, există suspiciuni cum că prevederile în vigoare nu au fost respectate”

La randul său, John Fleming, CEO al Ford Europa a declarat: “Acceptăm în totalitate dreptul Comisiei Europene de a deschide o anchetă în ceea ce priveşte procesul de privatizare. Vom coopera cu Comisia în încercarea de a ajunge la un rezultat satisfăcător în cel mai scurt timp posibil.”

Author: Vlad Balan