Cu totii ne dorim ca anvelopele sa dureze cat mai mult. Chiar si anvelopele de calitate necesita intretinere regulata, astfel incat sa-si mentina performantele. In acest fel creste nu doar siguranta vehiculului, dar si performantele acestuia, lucru care va va permite sa economisiti bani. Alocati cateva minute lunar si protejati-va investitia cu ajutorul celor 4 reguli de aur.
1. Verificati presiunea lunar
Stiati ca presiunea scade lunar cu aproape 1 psi? Aproximativ doua treimi din conducatorii auto europeni ruleaza cu anvelope la o presiune prea mica. Anvelopele umflate incorect nu doar ca se uzeaza mai rapid dar afecteaza si performantele vehiculului, capacitatea de franare, manevrabilitatea si siguranta. Consumul de carburant este si el afectat: la o anvelopa cu o presiune cu 20% mai mica decat nivelul recomandat, randamentul kilometric scade cu 20%. In acelasi timp, o presiune prea mare in anvelope determina imbatranirea prematura si uzarea neuniforma a anvelopelor. Verificati presiunea lunar (inclusiv la roata de rezerva) si inainte de deplasarile lungi. De preferinta, verificati presiunea atunci cand anvelopele sunt reci. Daca ati condus in ultimele doua ore sau daca ati condus cu viteza redusa pe o distanta mai mare, adaugati 0.3 bar la presiunea recomandata. Valorile corecte de presiune pot fi gasite in manualul de utilizare.
2. Rotiti si echilibrati rotile
Un mod simplu de prelungire a duratei de viata a anvelopelor este rotirea regulata a acestora la fiecare 10.000 – 12.000 km; in acest fel anvelopele se vor uza uniform, ceea ce inseamna ca vor dura mai mult. Atunci cand schimbati rotile intre ele, cereti specialistului sa le si echilibreze, astfel incat sa se elimine vibratiile. In acest fel va veti proteja suspensiile si cuzinetii de la roata si veti preveni uzarea prematura a anvelopelor. Cu cat dureaza mai mult o anvelopa, cu atat costa mai putin.
3. Verificati uzura
Rularea cu anvelope cu o adancime de profil prea mica nu este doar ilegala dar ea compromite si siguranta in deplasare, creste riscul aparitiei acvaplanarii, reduce aderenta si manevrabilitatea. Anvelopele trebuie schimbate atunci cand adancimea de profil este de 1,6 mm. Este important de stiut ca adancimea minima legala a profilului este de 1,6 mm – aceasta limita este valabila doar pentru anvelopele de vara sau de uz general. In conditiile in care carosabilul este acoperit cu zapada sau gheata, in unele tari europene adancimea minima legala a profilului este de 3 sau 4 mm.
Adancimea de profil poate fi verificata foarte usor cu un subler de adancime, care poate fi achizitionat de la un specialist in anvelope, sau cu ajutorul indicatorului de adancime cu care sunt prevazute majoritatea anvelopelor noi. Verificati periodic adancimea de profil in diferite puncte ale anvelopei si, daca aveti nelamuriri, adresati-va unui specialist.
4. Aliniati rotile si reduceti cheltuielile
Atunci cand treceti printr-o groapa sau loviti din greseala bordura, alinierea rotilor este afectata. Acest lucru poate duce la uzarea rapida si neregulata a anvelopelor, afectand atat manevrabilitatea cat si siguranta vehiculului. Daca veti apela la un service autorizat pentru a verifica periodic alinierea rotilor, veti asigura cresterea duratei de viata a anvelopelor si veti imbunatati manevrabilitatea vehiculului.
Alocati cateva minute pentru intretinerea periodica a anvelopelor si cu siguranta veti simti diferenta si la deplasare dar si in buzunar.
Sursa Michelin
2 thoughts on “Siguranta Rutiera – Cele 4 reguli de aur pentru intretinerea anvelopelor”
Comments are closed.