„BMW i marcheaza o noua inţelegere a conceptului premium, puternic marcata de ideea de dezvoltare durabila. Prin aceasta noua abordare, BMW Group redefineste intelegerea mobilitatii personale cu prototipuri de automobile proiectate înca de la inceput pentru propulsia electrica.” Asa incepe comunicatul de presa pe care l-am primit de la BMW. Si, din punctul meu de vedere, noul concept poate fi considerat un prim pas. Un prim pas care va fi baza pentru multe alte autovehicule ce vor urma.
Cam acelasi lucru il spune si Ian Robertson, membru in Consiliul Director BMW AG: „Solutiile de mobilitate ale marcii BMW i care sa fie durabile si orientate spre un anumit scop, marcheaza inceputul unei noi ere in ceea ce priveste mobilitatea individuala in industria auto.”
Si uite asa au aparut cele doua noi modele: BMW i3 Concept si BMW i8 Concept, primul, cunoscut initial ca Megacity Vehicle, un vehicul care pune accent pe provocarile mobilitatii viitorului, al doilea, un model sport extrem de versatil, cu performante care pot aduce invidie din partea altor constructori. Dar sa vedem cum sta treaba cu fiecare.
In cazul lui BMW i3 Concept, cuvantul, sau mai bine zis „cuvintele” care descriu masina sunt „dinamic, compact si fara emisii”. Daca ar fi sa discutam despre arhitectura, ceea ce defineste masina se numeste LifeDrive. Acest lucru separa automobilul in doua componente distincte: sasiul (Drive) si habitaclul (Life). Materialele folosite, dar si design-ul permit ca i3 sa poata parcurge distante lungi cu doar o singura alimentare. Mai mult, amplasarea acumulatorilor ofera masinii un centru de greutate excelent si o distributie optima a maselor. Si sa nu credeti ca e vreun „cuminte”. Are un motor electric care dezvolta 170 CP si un cuplu de 250 Nm, sprintul 0-60 km/h fiind facut in mai putin de 4 secunde, iar cel 0-100 km/h in mai putin de 8 secunde.
Interiorul te duce cu gandul la un lounge, si asta multumita materialelor atent selectionate. Tot ce vedeti pe panoul de instrumente si pe panourile portierelor, a fost facute din fibre naturale, iar pielea de pe scaune este, evident, de cea mai buna calitate. Deschiderea inversa a portierelor spate, permite un acces mai usor la interior, iar portbagajul ofera o capacitate de aproximativ 200 litri, dar si un compartiment suplimentar la partea din fata a masinii.
Apoi, nu doar motorul electric si design-ul usor sunt factorii care asigura nivelul ridicat de eficienta si autonomie. Aici ar mai fi de amintit sistemul care recupereaza energia, plus functiile speciale de extindere a autonomiei. Intre acestea, modul ECO PRO. In cazul in care acest sistem este activat, toate functiile masinii opereaza cu eficienta maxima. Un exemplu ar fi controlul acceleratiei care este ajustat pentru a limita puterea utilizata la fiecare apasare, iar clima va utiliza minimul de energie.
Modelul mai foloseste o multitudine de functii inovatoare, care fac din i3 un automobil cu adevarat facil. Evident, prin utilizarea unui smartphone de ultima generatie, proprietarul poate sa-si gaseasca masina, poate sa marcheze locurile unde se afla statiile de alimentare, plus ca isi poate programa incarcarea acumulatorului dupa un anumit orar.
BMW i8 Concept este clar o masina sport. Si despre acest lucru iti dai seama doar uitandu-te la felul in care arata. Beneficiaza de un sistem hibrid plug-in, care combina sistemul electric de la i3 Concept (montat acum pe puntea fata) si motorul cu combustie, in 3 cilindri, care dezvolta 220 CP si 300 Nm.
De la 0 la 100 km/h ajunge in mai putin de 5 secunde, mai exact 4.6 secunde, in timp ce consumul de combustibil in ciclul de testare EU este de 2.7 litri/100 km. Insa, consumul mediu mixt este situat intre 5.0 si 7.0 litri/100 km, acest lucru fiind posibil chiar si cu un condus mai sportiv.
Acumulatorii litiu-ion de mare capacitate pot fi incarcati intr-o ora si 45 de minute, de la o sursa conventionala de energie si acopera, doar electric, aproximativ 35 kilometri. Deci, daca te afli intr-un oras mai micut, e posibil ca emisiile tale intr-o zi sa fie 0. i8 mai dispune de un sistem care poate recupera energie de la ambele punti. Cum? Motorul electric fata recupereaza energie atunci cand soferul franeaza, iar alternatorul cuplat la motorul conventional, incarca bateria atunci cand este nevoie.
Daca ne uitam la exterior, o sa vedem portierele pivotante, care dau nu doar aerul sportiv al masinii, ci si spatiul vast pentru accesul in interior. Apoi avem prizele de aer care permit curgerea eficienta in jurul masinii pentru a avea un efect optim, dar si prizele din spate care asigura un curent de racire motorului.
Arihitectura LifeDrive este gasita si pe i8 Concept. Cele doua motoare sunt conectate printr-un tunel de energie in care se afla si acumulatorul de inalta tensiune. Acest lucru ofera modelului un centru de greutate coborat. Uite asa, distrubutia maselor a iesit perfect (50-50), in timp ce spatiul oferit celor patru pasageri este extrem de practic.
Plansa de bord este orientata catre sofer, accesul fiind optim la toate informatiile si sistemele de control. Afisajul este unul de tip tridimensional si prezinta informatii despre situatia din trafic.
Pentru final am lasat si cateva date tehnice despre fiecare model. BMW i3 Concept are 1.250 kg, masoara 3.845 mm lungime, 1.537 mm inaltime si 2.011 mm latime, in timp ce ampatamentul este de 2.570 mm. Viteza maxima este de 150 km/h, autonomia este de 130-160 km, iar bateriile pot fi reincarcate 100% in 6 ore, in timp ce o incarcare de 80% poate fi facuta in aproximativ 1 ora.
BMW i8 Concept masoara 4.632 mm lungime, 1.995 mm latime si 1.280 mm inaltime, are un ampatament de 2.800 mm si o greutate de 1.480 kg. Viteza maxima este de 250 km/h. Singurul lucru care, sa zicem, ar putea fi deranjant, este capacitatea portbagajului: aproximativ 150 litri.
Sursa BMW
Mai multe imagini si filmulete in continuare
5 thoughts on “BMW i3 si i8 Concept – Detalii, galerie foto si video”
Comments are closed.