Pentru ca va pasa, conduceti cu grija. Din fericire, majoritatea conducatorilor auto se comporta in acest fel. Cu toate acestea, la nivel mondial, accidentele rutiere stau la baza celor 1,2 milioane decese si 40 milioane vatamari corporale inregistrate anual. Motivele sunt diverse, de la starea proasta a drumurilor sau conditiile meteo si pana la oboseala conducatorului auto si starea proasta a anvelopelor. Care sunt cei mai importanti factori pe care trebuie sa ii intelegeti pentru a fi mai bine pregatit?
Nu sunteti singurul preocupat de siguranta. In intreaga lume, problemele care afecteaza siguranta rutiera se masoara prin vietile umane pierdute si costurile financiare. In 2004, in Europa, costul accidentelor rutiere s-a ridicat la 180 miliarde dolari sau dublul cheltuielilor bugetare anuale in Uniunea Europeana.
Cifrele sunt enorme, dar schimbarea tine de fiecare conducator auto in parte. Fiind constienti de pericolele existente, comportamentul rutier poate fi schimbat. Unele date sunt surprinzatoare.
Profilul unui accident
In primul rand, conteaza sexul conducatorului auto. 75% din victimele accidentelor rutiere inregistrate anul trecut au fost barbati. Apoi, conteaza modul de deplasare: conform statisticilor, conducatorii auto reprezinta 62% din victimele accidentelor rutiere; pasagerii, sub 19%; si pietonii, peste 19%. Varsta este, de asemenea, foarte importanta, cele mai multe decese inregistrand-se in intervalul de varsta cuprins intre 15 si 29 ani. Si anotimpul pare sa fie important: cele mai multe accidente mortale se inregistreaza in lunile iulie si august.
Cea mai importanta cauza: factorii umani
Nu conteaza doar cine sunteti; conteaza mai ales cum va comportati la volan. Intr-adevar, accidentele rutiere sunt cauzate in primul rand de factorii umani. Si, in cele mai multe dintre cazuri, nu este implicat un singur factor.
Oboseala la volan reprezinta cauza a 10% – 20% dintre accidentele rutiere. Fara indoiala ca alcoolul reprezinta un factor de risc, dar stiati ca reprezinta cauza a 25% din accidentele mortale inregistrate in Europa?
Greseli grave
Exista momente cand multi dintre noi suntem tentati sa incalcam regulile. Cand vine insa vorba de siguranta rutiera, pretul este mult prea mare. De exemplu, vorbiti la telefon atunci cand va aflati la volan: riscul de a fi implicat intr-un accident creste de 5 ori.
S-a intamplat ca pasagerul din fata sa nu isi puna centura de siguranta? In cazul unui accident, centura de siguranta reduce riscul de deces cu 50%.
Viteza mai mare, risc sporit
Stim cu totii ca viteza ucide, dar stiati ca riscul creste exponential? O crestere cu doar 5% a vitezei medii duce la o crestere cu 10% a accidentelor cu victime si cu 20% a accidentelor mortale. Asa ca aveti toate motivele sa apasati cu prudenta pe pedala de acceleratie.
Dumneavoastra, anvelopele dumneavoastra si comportamentul preventiv
Intelegerea riscurilor rutiere reprezinta un bun punct de pornire. Cu tot ceea ce stiti acum, va puteti schimba comportamentul rutier in cunostinta de cauza.
Si veti fi mai bine pregatit pentru situatiile neprevazute. Cunoasteti limitele masinii. Cunoasteti performantele anvelopei. Anvelopele de calitate contribuie in mod direct la siguranta rutiera, asa ca alegeti cu grija atunci cand trebuie sa schimbati anvelopele. Intretineti corect anvelopele.
Verificati regulat presiunea pentru ca atunci cand va trebui sa franati de urgenta, anvelopele vor face munca cea mai importanta. Ganditi-va putin: patru suprafete mici de anvelopa reprezinta singurul punct de contact dintre vehicul si carosabil – asa ca aveti nevoie de cat mai multa aderenta. Cele cateva minute pe care le veti petrece lunar pentru a verifica anvelopele vor conta enorm in siguranta pe termen lung a dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.
Sursa Michelin
1 thought on “Siguranta Rutiera – Familia dumneavoastra are incredere in modul in care conduceti. Dar dumneavoastra aveti incredere in drum?”
Comments are closed.