Siguranta Rutiera – Cand trebuie schimbate anvelopele?

Chiar si anvelopele zilelor noastre, rezistente si avansate din punct de vedere tehnologic, nu dureaza o vesnicie. Iata 6 dintre cele mai comune motive pentru care trebuie sa schimbati anvelopele.

1. Dupa pana
Puteti face pana oricand. Daca vi se intampla acest lucru, duceti anvelopa la un specialist. Doar acesta va poate spune daca anvelopa mai poate fi reparata sau nu.

2. Atunci cand anvelopele sunt uzate
Uzura anvelopelor trebuie verificata periodic. Majoritatea anvelopelor sunt prevazute cu indicator de uzura – zone inaltate aflate in canalele benzii de rulare. Cand banda de rulare ajunge la nivelul acestor indicatori de uzura, inseamna ca va aflati foarte aproape de adancimea minima legala; anvelopele trebuie schimbate. In caz contrar, puteti incalca legea si, in plus, la aceasta adancime de profil, anvelopele nu mai ofera suficienta siguranta.

3. Atunci cand anvelopele dau semne de imbatranire
Verificati ca anvelopa sa nu prezinte crapaturi, taieturi, deformari sau urme de uzura neregulata deoarece acestea compromit performantele anvelopei si cresc riscul ca anvelopa sa explodeze. Schimbati anvelopele dupa 10 ani, chiar daca la exterior acestea par in regula. De asemenea, se recomanda ca anvelopele sa fie verificate anual de un specialist.

4. Atunci cand anvelopa este deteriorata
Obiectele dure cum ar fi bordurile, gropile sau chiar cuiele pot distruge anvelopa. Daca observati ca anvelopa prezinta perforari sau deformari – sau daca ati facut pana – adresati-va unui specialist.

5. Atunci cand anvelopa prezinta o uzura anormala
Uzura neuniforma -in zona de mijloc sau pe margine -poate indica o problema de presiune, de geometrie/echilibrare sau o problema aparuta la suspensii sau la sistemul de transmisie. Pentru oricare dintre situatiile mentionate anterior, consultati un specialist.

Prin echilibrarea si alinierea periodica se previne uzarea neregulata a anvelopelor. In acest fel se mareste durata de viata a benzii de rulare si se asigura rularea uniforma a vehiculului.

6. Atunci cand anvelopele nu sunt potrivite pentru masina dumneavoastra
Veti obtine cele mai bune performante de la anvelopele dumneavoastra (si de la vehicul) daca veti monta pe vehicul acelasi tip de anvelope, avand aceeasi varsta. Nu combinati anvelope radiale si neradiale pentru a le monta pe acelasi vehicul. De asemenea, verificati daca anvelopele corespund recomandarilor constructorului vehiculului.

Sfaturi utile pentru schimbarea anvelopelor
• Nu incercati sa schimbati o anvelopa daca acest lucru pune in pericol siguranta dumneavoastra sau a pasagerilor. Daca va aflati pe autostrada, solicitati intotdeauna ajutor de specialitate.
• Este necesar sa aveti mereu in masina o pereche de manusi, un cric si o punga pentru gunoi – pentru situatia in care anvelopa care a facut pana este acoperita cu noroi!
• Daca veti picura putin ulei pe filetul piulitelor de la roata, acestea vor putea fi scoase mult mai usor.
• Verificati presiunea de la roata de rezerva. Daca nu puteti face acest lucru, rulati cu viteza redusa pana la urmatorul service si umflati anvelopa corect.
• Daca nu sunt stranse corect, piulitele de la roata pot deteriora discurile de frana sau sistemul de montare al rotii. Folositi o cheie dinamometrica pentru a strange corect piulitele. Daca nu aveti la indemana o astfel de cheie, apelati la un specialist in anvelope pentru a verifica daca piulitele sunt stranse corect.

Sursa Michelin

Author: Sorin Grumazescu

1 thought on “Siguranta Rutiera – Cand trebuie schimbate anvelopele?

Comments are closed.