Siguranta Rutiera – Situatii neprevazute: cum le puteti face fata?

Stiti ce aveti de facut daca o anvelopa explodeaza sau sistemul de directie cedeaza? Ambele situatii sunt extrem de periculoase. Sporiti-va sansele de a iesi cu bine dintr-o astfel de situatie doar informandu-va cum trebuie sa reactionati. Alocati cateva minute pentru a afla cateva aspecte extrem de importante.

In situatia in care sunteti implicat intr-o situatie de urgenta, pastrati-va calmul pentru a putea lua decizii rationale. Scopul este acela de a reduce vatamarile corporale, asa ca nu uitati nicio clipa ca masina este doar o bucata de metal care poate fi oricand inlocuita. Este important sa reusiti sa mentineti controlul asupra masinii si sa evitati rasucirea sau rasturnarea acesteia. Asa ca virati inainte de a frana si evitati sa virati brusc la viteze mari. Aprindeti luminile de avarie pentru a avertiza ceilalti participanti la trafic ca intampinati dificultati. Alegeti un loc sigur pentru a opri si instalati triunghiul reflectorizant.

Explozia unei anvelope
Pana poate fi un eveniment neplacut si extrem de periculos, in special la viteze mari. Daca banuiti ca ati facut pana, instinctul va va spune sa franati. Cu toate acestea, este foarte important sa nu franati brusc, ci sa tineti ferm ambele maini pe volan, sa continuati sa va deplasati in linie dreapta si sa permiteti masinii sa incetineasca progresiv. Dupa ce ati restabilit controlul asupra masinii, luati una din maini de pe volan si treceti intr-o treapta inferioara de viteza pentru a ajuta masina sa incetineasca. Directionati masina catre un loc sigur in care puteti opri.

Probleme la sistemul de franare
Verificati franele inainte de a cobori o panta abrupta sau dupa ce ati condus prin apa. Daca aveti probleme la sistemul de franare, in cazul in care va deplasati cu o viteza mai mica de 30km/ora, folositi frana de mana pentru a opri masina. Daca va deplasati cu o viteza mai mare, nu folositi frana de mana deoarece ati putea bloca rotile si masina ar incepe sa se roteasca. Treceti intr-o treapta de viteza inferioara, progresiv, si folositi orice fel de obstacole cum ar fi zone cu iarba sau pietris pentru a va ajuta sa incetiniti. Dupa ce ati reusit sa opriti masina, asigurati-va ca nu sunteti aproape de celelalte vehicule care circula cu viteza.

Pierderea controlului
Daca volanul nu mai raspunde dintr-o data, fiti pregatit sa va folositi toata forta pentru a incerca sa il tineti nemiscat. In primul rand, dati drumul usor la acceleratie, astfel incat masina sa incetineasca treptat. Daca simtiti ca masina incepe sa derapeze, virati in directia in care derapeaza rotile din spate. Ca si in cazul in care apar probleme la sistemul de franare, nu folositi frana de mana ci treceti in trepte inferioare de viteza. Trageti frana de mana doar atunci cand masina s-a oprit complet.

Nu uitati, ramaneti calm si nu intrati in panica! Cunoscand toate aceste lucruri va veti simti mai sigur si mai pregatit in fata situatiilor neprevazute.

Sursa Michelin

Author: Sorin Grumazescu

1 thought on “Siguranta Rutiera – Situatii neprevazute: cum le puteti face fata?

Comments are closed.